torek, 20. maj 2014

Bezeg



Najprej opravicilo. Opravicujem se zaradi izgubljenih stresic, pomanjkanja sumnikov in vsem, ki bodo naslednje pol ure sikali v ekran vendar moje tipkalo, zal, ne premore teh zazeljenih znakov  =D
Je pa tema, ki jo danes odpiram, tako hudo diseca, okusna in prav za vse uporabna, da se mi pol greha kar takoj odpusti. Dame in gospodje, v danasnji temi nastopa:

BEZEG (Sambucus)

Bezeg alias bozovina, beza, bezdijina, bezovc, boz, zovika, zovina ali, meni najljubsa, zdravilna skrinjica za kmecke ljudi. Njegova uporabnost je vsestranska, celo vrsto odlik ima, za razne pripravke pa lahko uporabimo kar vso rastlino. Slava bezgu!

Aprila in maja nabiramo poganjke, mlade liste, cvetje in notranjo plast lubja korenine, februarja in marca ter oktobra in novembra pobiramo lubje stebel in vej, ki mu ostrgamo srednjo plast, septembra pa nabiramo dozorele plodove. Veje posvecenega bezga pa so nekoc in tudi se danes jih, uporabljali za izdelavo carobnih palic (pa ne takih, kot pri harry-ju, ali pac?).
Je napovedovalec vremena, ce si lahko mislite. Po starem prepricanju se namrec napove poletje, ko zacveti bezeg.

Caj iz listov in poganjkov ima cistilne znacilnosti. Iz telesa odvaja strupe, znizuje pa tudi koncentracijo sladkorja v krvi.

Caj iz cvetja deluje pri kaslju nasploh, bronhitisu, zdravljenju jetike, oslovskem kaslju, pljucnici v zacetnem stanju, pomaga pa tudi pri astmi, skrlatinki, pri tezavah z revmo in obolenjih, pri katerih zelimo s povecanim znojenjem izlociti cimvec toksicnih snovi. Grgranje caja pomaga tudi pri zobobolu. Cvetove za caj pa moramo susiti na zracnem in sencnem prostoru.

Ostrgana srednja (zelena) plast lubja in notranja plast lubja korenine so polne smole, ki mocno pospesuje odvajanje seca. Pri uporabi je NUJNO! natancno doziranje, ker so vecje kolicine skodljive, povzrocijo lahko bruhanje, vnetje zelodca in crevesja, drisko pa tudi vnetje ledvic. Caj iz lubja se pripravlja s slabo cajno zlicko (ali manj) lubja na skodelico vode, na dan pa lahko popijemo najvec dve majhni, po pozirkih cez cel dan. Odstranjuje tezave pri zastajanju in izlocanju seca, vodenicnih odtokih, pri problemih z ledvicami in mehurjem, zaprtju in pri sklepnem ali misicnem revmatizmu.


Iz zrelih plodov se pripravljata kasa ali sok in vino. POZOR! NIKAKOR NE UZIVAJTE SVEZIH PLODOV ALI SUROVEGA SOKA! Tvegate slabost, hudo drisko, bruhanje pa tudi mrzlico. Uzivanje jagod v obliki cezane ali prekuhanega gostega soka pomaga pri isijasu, deluje blago odvajalno, polno je vitamina J, ki sciti pred obolenjem za pljucnico. Priporocen odmerek je 30g soka na dan.  Iz zrelih bezgovih jagod pripravimo tudi vino, ki cisti kri, pomirja krce v trebuhu, zbuja tek, ureja odvajanje blata, kot topel napitek pa se bojda lahko pohvali kot najboljse zdravilo proti gripi.


Poleg vseh zdravilnih opisanih zvarkov, lahko iz bezga pripravimo kulinaricne presezke. Bezgovo cvrtje, kjer vecje grozde cvetov namocimo v testo in ocvremo, slastno, sladko marmelado iz bezgovih jagod, za vroce poletne dni osvezujoco sabeso, ki se pripravlja z jabolcnim ali vinskim kisom in najboljtanajboljse:

BEZGOV SIRUP
30 bezgovih cvetov
3 kg sladkorja
3 limone
3 l vode
3 zlicke citronke (6-8 dag)

Najprej raztopimo sladkor v vodi. Najhitrejsa pot bo ako vodo zavremo. Pocakamo, da se voda shladi, dodamo bezgove cvetove, limono, ki smo jo narezali na rezine in citronko. Pokrijemo in pustimo pocivati dan ali dva. Odvisno kako smo zejni. Sirup bo sila fletnega okusa ze po 24 urah namakanja, po 48 urah pa bo nectar za bogove. Nato skozi plast ali dve ciste gaze precedimo v steklenice, ki smo jih splaknili pod vroco vodo, zamasimo in shranimo na hladno in temno mesto.

Tako, recepte imate, zdaj pa ven nabirat bezgove cvetove in zapisite si za uho: ne uzivajte surovih plodov ali soka, prav tako pa se uzivanje bezga odsvetuje nosecnicam. Pa prinesite kak liter na Korosko 39 =D
Vse dobro.



Ni komentarjev:

Objavite komentar