torek, 6. maj 2014

OGNJIČ ali Calendula officinalis


Ognjič alias babji prstanec, mesječek, neven, ognjec, primožek, rigelc, solnčnica,... je imenitna enoletna zdravilna rastlina, ki bi je bilo greh ne imeti na vrtu. Ime calendula izhaja iz izraza kalende, ki pomeni prvi dan v mesecu. Rimljani so bili namreč prepričani, da ognjič zacveti vsak prvi dan v mesecu. Najznačilnejše slovensko ime, po katerem ga poznajo naše babice, je vremenar, saj ga štejemo med napovedovalce vremena. Če so njegovi cvetovi po osmi uri zjutraj še vedno zaprti, je to znak, da bo deževalo.

Posušene cvetove uporabljamo za pripravo poparka ali čaja. Le-ta pomaga pri lajšanju želodčnih težav. Pospešuje izločanje žolča in s tem posredno zmanjša količino holesterola v krvi. Čaj se pripravlja tudi za izpiranje ustne votline ali za celjenje ran. V kombinaciji z drugimi čaji se uporablja za pomiritev kašlja in lajšanje menstrualnih težav. Poparek pripravimo tako, da eno do dve žlički posušenih cvetov prelijemo z vrelo vodo in pustimo stati 10 minut.

Mazilo, ki ga enostavno izdelamo sami, uporabimo za mazanje turov, tvorov, pretegnjenih mišic, udarnin, razjed in ran, ki jih povzroči čezmerno flirtanje s soncem, oteklin in bušk, pomaga pa tudi pri glivičnih obolenjih stopal in volku na notranji strani stegen.
Za pripravo mazila potrebujemo:
·         0.5 litrski kozarec ognjičevih cvetov (nič hudega, če je zraven se kako stebelce ali listek)
·         10-12 dag čebeljega voska
·         0.5 l olivnega olja (mega super fantastično bo, če uporabite deviško, ki je hladno stiskano, ker toplotna obdelava olja uniči nekatere pomembne sestavine)

Ognjič, za mazilce, lahko pripravimo na dva načina.
HITER: Na drobno sesekljan ognjič malo pocvremo v ne prevročem olju, odstavimo, počakamo da se pripravek ohladi in še enkrat zagrejemo. Nato odstavimo, pustimo stati čez noč in večkrat premešamo. Naslednji dan pripravek precedimo skozi nekaj plasti gaze, oblikujemo culico in dobro iztisnemo.
NE TAKO HITER: Ognjič, ki smo ga prej dobro pomečkali, damo v kozarec, prelijemo z deviškim olivnim oljem, zapremo in postavimo na sonce za dva tedna (lahko tudi več). Olje bo postajalo vedno bolj motno zaradi izločanja ognjičevih sestavin, torej brez panike. Če želimo močnejši koncentrat, po dveh tednih v kozarec dodamo sveže cvetove in pustimo na soncu še kak teden ali dva. Nato olje precedimo skozi več plasti gaze, ki jo oblikujemo v culico in dobro iztisnemo. Gazice, z ostankom zelene gošče, ne zavrzimo! Uporabimo jo lahko kot obkladek pri težavah s krčnimi žilami, tako da jo preprosto (z goščo vred) ovijemo okoli prizadetega mesta. Z eno si lahko privoščimo štiri tretmaje.
Posodo s precejenim oljem (zdaj že polnim čudovitih ognjičevih sestavin) postavimo nad vodno kopel in začnemo dodajati čebelji vosek. 10-12 dag je nekje primerna mera za pol litra pripravka, vendar je bolje, če najprej dodamo ¾ voska nato pa majhno količino mazila ohladimo, da vidimo ali nam gostota ustreza. Pozor! V kolikor pripravek zagrejemo nad nekje 60` C, uničimo del učinkovin. Počasi in zmerno, naj bo vaše vodilo.
Teta Jasna =D



Ni komentarjev:

Objavite komentar